Veelgestelde vragen over PMU beantwoord

In veel beauty centers en schoonheidssalons bieden ze tegenwoordig naast harsen, epileren en huidverbeterende gezichtsbehandelingen ook het plaatsen van PMU door een PMU specialist aan. PMU is de afkorting voor permanente make up, een behandeling waarbij pigment met steriele naaldjes wordt aangebracht in de opperhuid. Permanente nouveau contour make up kent diverse toepassingsmogelijkheden in het gelaat. Zo is het mogelijk om PMU wenkbrauwen, PMU eyeliner en PMU lippen aan te laten brengen. Steeds meer vrouwen zijn geïnteresseerd in de mogelijkheden van permanente make up, maar hebben vragen over de PMU behandeling. Daarom beantwoorden wij hier veelgestelde vragen, zodat je een goede overweging kan maken of PMU iets voor jou is.

Is Permanente Make Up hetzelfde als tatoeëren?

De meest gestelde vraag als het om permanente make up gaat is of PMU hetzelfde is als tatoeëren. Om alle verwarring maar meteen uit de wereld te helpen, het antwoord is nee. Echter vinden wij het niet vreemd dat je de verschillen tussen bijvoorbeeld PMU wenkbrauwen en getatoeëerde wenkbrauwen niet kent. PMU wordt namelijk ook wel beauty tatoeage, cosmetische tatoeage of esthetische tatoeage genoemd.

Echter worden er bij tatoeëren pigmenten gebruikt die anders van samenstelling zijn dan de pigmenten die gebruikt worden bij permanente make up behandelingen. Ook de techniek is verschillend. Het belangrijkste verschil tussen PMU en tatoeëren is toch wel de huidlaag waarin het pigment wordt geïmplanteerd. Bij permanente make up worden pigmenten aangebracht in de bovenste huidlaag. Bij een tatoeage wordt dit in een huidlaag gedaan die veel dieper ligt.

Is PMU echt permanent?

Een andere vraag die vaak gesteld wordt, is of PMU echt permanent is. In tegenstelling tot een tatoeage is permanente make up niet levenslang zichtbaar. Dit doordat permanente make wordt aangebracht in de bovenste huidlaag. Die huidlaag wordt blootgesteld aan uv-stralen en de huid vernieuwd zichzelf. Daardoor vervaagt de permanente make up geleidelijk binnen twee tot vijf jaar. Hoeveel jaren de permanente make up exact goed zichtbaar blijft is afhankelijk van de plaats van de PMU. PMU eyeliner blijft langer zitten dan PMU lipliner en PMU wenkbrauwen doordat de pigmentatie in het kraakbeen is aangebracht. Door een opfrisbehandeling wordt de PMU weer goed zichtbaar.

Is de PMU behandeling geheel pijnloos?

Net als bij andere schoonheidsbehandelingen is PMU niet geheel pijnloos. Doordat er met kleine, steriele naalden wordt gewerkt door de PMU specialist krijg je wel een verdovende crème aangebracht die de pijn tegengaat. Toch is en blijft de beleving van pijn voor iedere persoon anders. Sommige personen ervaren een jeukend gevoel, anderen een licht prikkelend gevoel. De PMU specialist zal er in ieder geval alles aan doen om jou op je gemak te stellen. Ook kun je het beste alcohol en koffie voor de behandeling laten staan.

Zijn er risico’s verbonden aan PMU?

Aan iedere cosmetische behandeling zijn risico’s verbonden, zo ook aan PMU. Echter is de kans op risico’s minimaal wanneer de PMU specialist steriel te werk gaat. Dit betekent dat het pigment en de naald die voor de behandeling wordt gebruikt in een gesloten verpakking zitten. Daarnaast dient de PMU specialist handschoenen te dragen tijdens de behandeling. Ook is het belangrijk dat je zelf na een permanente make up behandeling goed de nazorginstructies volgt om infecties te voorkomen.