Fabels en feiten over de huid(verzorging)

Fabel 1: chemische bestanddelen in crèmes zijn niet goed voor je

Dit is een fabel. Een chemisch bestanddeel kan goed of slecht voor je zijn, net zoals stofjes of bestanddelen uit de natuur. ‘Chemisch’ heeft een negatieve bijklank, terwijl ‘natuurlijk’ een positieve bijklank heeft. Maar dat slaat eigenlijk nergens op. Moet je een goed werkend medicijn dan niet nemen omdat het hoegenaamd chemisch is? En plantengif zou goed zijn omdat het natuurlijk is? Nee!

Tegenwoordig worden alle cosmetische producten goed getest en moeten ze aan strikte regelgeving voldoen. Als een cosmetisch product op de (Nederlandse) markt is, is het helemaal veilig om te gebruiken!

Fabel 2: Mensen met een donkere huid hoeven geen zonnebrand te gebruiken

Veel mensen denken dat donkere mensen nooit hoeven te smeren. Maar dat is niet waar. Ook zij verkleuren en ook zij (zouden) moeten smeren. Het is wel zo dat donkere mensen zonnebrand met een lagere factor kunnen gebruiken.

Lees meer info over de relatie tussen zon en huid op drleenarts.com

Feit 1: Lachen zorgt voor kraaienpootjes

Helaas is dit waar. Hoe vaker de huid plooit, hoe eerder er rimpels verschijnen. Dat is namelijk wat een rimpel is: een veel en vaak geplooide huid. Toch moet je hier niet te moeilijk om doen. Rimpels horen er nu eenmaal bij en lachen is gezond!

Rimpelcrèmes helpen wel een beetje tegen rimpels, omdat ze deze minder zichtbaar maken. Maar bedenk: het zal de rimpel nooit weg krijgen.

Feit 2: Voeding is van invloed op de huidconditie

Ook dit is waar. Gezond eten heeft een positief effect op de conditie van de huid, terwijl vet en ongezond eten van negatieve invloed zijn. Voor een mooie en gezonde huid is het dus van belang dat je genoeg mineralen en vitaminen eet. Toch worden ook op dit vlak de effecten vaak overschat: van chocola krijg je bijvoorbeeld geen pukkeltjes! Een ander iets om je te realiseren is: als je gezond eet, wil dat niet per definitie zeggen dat je een hele mooie en zachte huid krijgt. Het helpt, maar het is ook nog van meer factoren (niet in de laatste plaats genen) afhankelijk.