Invloed roken op de huid

Roken is niet goed voor de gezondheid, dat weet inmiddels iedereen wel. Toch is het onbekend wat het precies voor gevolgen heeft voor de gezondheid. Iedere roker weet dat er kans is dat er longaandoeningen kunnen optreden als COPD of Astma.

Toch zijn de gevolgen ook voor je uiterlijk veel ingrijpender. Wanneer je ook maar een hijsje neemt worden al meer dan een triljoen roetdeeltjes in je longen opgenomen. Vanaf daar worden ze door heel het lichaam verspreidt. In 1985 is de term ‘rokersgezicht’ opgenomen in de medische encyclopedie. Mensen lijken dan ouder dan ze daadwerkelijk zijn. Het wordt als volgt beschreven:

  • Lijnen of rimpels over het gezicht, voornamelijk verzameld bij de boven- en onderlip en/of in de ooghoeken, diepe lijnen bij de wangen en mondhoeken en/of talloze (donkere) lijntjes op de wangen en onderkaak.
  • Een grijs, vaal en kleurloos gezicht, zonder een gezonde blos op de wangen.
  • Een ingevallen gezicht, waarvan de huid wat transparant begint te lijken en de contouren van het gezicht duidelijk in doorkomen.

Sigarettenrook bevat zo ‘n 4000 giftige stoffen. De meeste hiervan worden door het bloed opgenomen en naar de bovenste huidlaag getransporteerd. Daardoor kunnen de aders in de bovenste huidlagen dichtslippen. Hierdoor ontstaat er voedingstekort waardoor je huid stevigheid en flexibiliteit verliest. Vervolgens wordt de huid ook dunner.