Arganolie

ArganolieArganolie is een plantaardige olie welke vanwege zijn unieke samenstelling zowel geschikt is voor cosmetisch gebruik als voor culinair gebruik. Het verschil is dat de pitten voor de productie van olie voor culinaire toepassingen geroosterd worden. Het roosteren geeft meer smaak,  maar ook zonder het roosterproces kan de arganolie erg smaakvol zijn. Arganolie bevat van nature erg veel goede bestanddelen: vitamine E, fenolen en fenolzuur, caroteen, essentieel vetzuur en bevat 80% onverzadigde vetzuren. Daarom is arganolie ook een ideaal beautymiddel!

Arganolie wordt gewonnen uit de vruchten van de arganboom. Deze vruchten zijn te vergelijken met olijven en zijn ook groen van kleur, ze zijn echter groter en ronder. Je ziet dat de vrucht rijp is als deze geel is geworden. De vrucht bevat een noot welke weer pitten bevat. Deze pitten zijn de bron van de arganolie. Om de noten te breken is erg veel kracht vereist.

Naast het arbeidsintensieve werk om de arganolie te maken is de arganboom ook nog eens erg zeldzaam. De boom komt namelijk alleen nog maar voor in het zuidwesten van Marokko en in een deel van Algerije. De bomen staan dan ook onder bescherming van UNESCO. Door het zeldzame karakter en de arbeidsintensiteit van de productie is de arganolie erg zeldzaam en prijzig, daarom word deze ook wel Marokkaans goud genoemd.