Mensen laten zorg schieten vanwege prijs

De redenen ‘ik kon het niet betalen’ en ‘de verhoging van het eigen risico’ zijn de redenen dat mensen een bezoek aan de dokter of andere medici uitstellen. Uit een meldactie blijkt dat 43% de zorg heeft uitgesteld of zelfs gemeden.

Achteruit gaan gezondheid

Het uitstellen van de zorg, zorgde ervoor dat bij een kwart van de mensen zelfs de gezondheid onnodig snel achteruit ging. In 9% ging de gezondheid zelfs onherstelbaar achteruit. De redenen daarvoor: te weinig geld en verhoging van het eigen risico.

Fysiotherapeut

Vooral een bezoek aan de fysiotherapeut wordt uitgesteld. Vaak ligt het eigen risico redelijk hoog en wordt er ook maar een beperkt maximum bedrag uitgekeerd. Dan zou de behandeling niet worden afgemaakt of moeten worden ingekort wat tot onvoldoende resultaten leidt.

Verliezen baan

Naast deze redenen zijn mensen ook bang hun baan te verliezen. Uit meldingen blijkt dat mensen eerst hun sollicitatie afwachten of ze zijn bang hun huidige baan te verliezen. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat ze sneuvelen in de reorganisatie omdat ze een ggz traject moeten volgen en er een stempel op wordt gedrukt.