Ouderdom is iets waar we allemaal me te maken krijgen in de loop der tijd. Voor sommigen is ouder worden verschrikkelijk, en anderen hebben er geen problemen mee. Is ouder worden eigenlijk erg? En wat is de oorzaak? Wat zijn de eerste tekenen van ouder worden? Komen daar ook lichamelijke klachten bij kijken? En wat zijn die klachten dan? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat je gezond oud wordt?
Tekenen van ouder worden
Wanneer iemand ouder wordt kun je dit zien aan een aantal punten. De eerste tekenen zullen vaak wat grijze haren en een paar rimpeltjes zijn. De leeftijd waarop je dit gaat zien is bij iedereen verschillend. Sommige mensen zullen op hun twintigste al grijze haren krijgen, anderen pas op hun veertigste. Rimpeltjes zijn daarnaast ook afhankelijk van levensstijl, wanneer iemand veel in de zon komt, graag rookt en alcohol drinkt zal de huid eerder verouderen. Voor mannen geldt dat ze ook last kunnen krijgen van haaruitval.
Signalen veroudering middelbare leeftijd
Met middelbare leeftijd wordt de leeftijdscategorie rond de 45 jaar bedoeld. Rond deze leeftijd zal er merkbare veroudering plaatsvinden. Klachten die hiermee gepaard gaan zijn:
-
Futloos gevoel en sneller moe
-
De spierkracht verminderd
-
Er ontstaan diepe rimpels
-
De grijze haren nemen de overhand
-
Bij vrouwen neemt de hormoonproductie af en maakt het lichaam zich klaar voor de menopauze
-
Het geestelijk vermogen verminderd
60 plus: de ouderdomsklachten nemen toe
Vanaf het zestigste levensjaar kun je stellen dat je echt ouder gaat worden. De ouderdom zal zich steeds duidelijker tonen. Ouderdomsklachten waar je rekening mee dient te houden zijn:
-
De gewrichten worden minder soepel
-
Het haar kan dunner worden
-
Het vermogen om hoge tonen te horen neemt af
-
Je zult gewicht gaan verliezen en het lichaamsvet zal zich anders verdelen over het lichaam
-
Je lichaam wordt minder flexibel, soms zelfs stijfjes
-
Vooral bij vrouwen is er kans op osteoporose, ofwel botontkalking
Celverandering
Naarmate we ouder worden veranderd de celmutatie. Normaal gesproken is het zo dat afgestorven cellen in ons lichaam probleemloos worden vervangen door nieuwe cellen. Deze cellen ontstaan door een gezonde celdeling, tijdens dit proces blijven de oorspronkelijke chromosomen bewaard. De celdeling van een ouder persoon kan hiervan afwijken, de chromosomen kunnen worden beschadigd. Er ontstaat celmutatie, de cel kan inactief worden, gevaarlijk worden zoals bij kankercellen of slecht gaan werken.Alle nieuwe cellen die aangemaakt worden vanaf de celmutatie zullen dezelfde afwijking hebben.
Er zijn natuurlijk ook andere factoren die de veroudering versnellen, denk hierbij aan de afname van de hormoonproductie, invloed van stress en de afname van de stofwisseling.
Gezond ouder worden?
Om gezond ouder te worden kun je je voornemen een gezond leven te lijden. Wanneer je op bepaalde dingen let in je leven kun je de ouderdom vertragen. Zorg ervoor dat je gezond en afwisselend eet, beweeg dagelijks genoeg (minimaal 30 minuten), zorg voor zo min mogelijk stress in je leven en heb een positieve instelling.